OKULUMUZDA AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI FLOR VERNİK EĞİTİMİ YAPILDI.

OKULUMUZDA AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI FLOR VERNİK EĞİTİMİ YAPILDI.

 

 

Okulumuz konferans salonunda Emet, Hisarcık ve Çavdarhisar ilçelerinde Anaokulu ve İlkokullarda görev yapan okul idarecilerine  Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, ağız ve diş sağlığı koruyucu sağlık hizmetlerini geliştirmek, daha sağlıklı ağız ve dişlere sahip olmak, gerekli alışkanlıkları kazandırmak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek amacıyla Ağız ve Diş Sağlığı, Flor Vernik eğitimi yapıldı.

        İl Sağlık Müdürlüğünden gelen Diş Hekimi Kadriye BİNİCİ TOPAL tarafından yapılan eğitimde;

Çocuklarda Florür Vernik Uygulaması

        Çocuklarda özellikle günümüzde çok yaygın görülen diş çürükleri küçük yaşlarda alınan önlemlerle koruyucu diş hekimliği ile önlenebilmektedir. Bu amaçla devletimize bağlı Toplum Sağlığı Merkezleri okullarda florür uygulamaları yapmaktadır. Bu konu hakkında daha önceden bilgisi olmayan veliler panik halinde dişhekimlerini arayarak ve bilgi kaynaklarına ulaşarak ne yapmaları gerektiğini araştırmaktadırlar. Bu yazımızda sizlerin aklınıza takılan soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Florür Vernik Uygulaması Nedir?

Bazı çocuklarda çürük riski yüksek olan çocuk guruplarında özellikle tavsiye edilmektedir. Florür vernik uygulaması koruyucu ağız ve diş sağlığı tedavileri arasında yer almaktadır. Florür, diş mine yapısını güçlendirip çürüğe dayanıklı hale gelmesini sağlayarak diş çürümelerini önleyen bir mineraldir.

Forür Vernik Uygulaması Kimlere Yapılır? Kimlere Yapılmaz?

Bebeklik sürecinden itibaren, çürük belirtileri, fissür çürükleri olan, ortodonti tedavisi gören, kole açıklıkları ve dişlerinde hassasiyetleri olan hastalara uygulama yapılabilir. Bunu dışında allerjik reaksiyon nedeniyle hastaneye yatmış veya astım rahatsızlığı olan, reçine ve çam fıstığına allerjisi olan, vücut döküntüsü olup dudaklarda, ağız içinde dilinde veya dişetinde yaraları bulunanlara yapılması uygun değildir.

Florür Vernik Uygulaması Nasıl Yapılır?

uygulama yapılmadan önce dişler fıçalanmış olmalıdır. Tek kullanımlık ambalajlarda bulunan florür vernik, hafif nemli diş yüzeyine 2-4 dakika sürede dişhekimi tarafından uygulanır.

Bireysel olarak da flor uygulaması yapılabilir. Diş macunlarının içerisinde sodyum florür, sodyum monoflorofosfat, amin florür gibi içeriklikler diş çürümelerini önlemek amaçlı çok kullanılan yöntemlerdir. 3 yaşındaki çocuklarda yutma eylemi sık gerçekleştiği için, 3 yaş ve üzerinde bu yöntem kullanılmalıdır. Ağız çalkalama suları 6 yaş ve üzeri kullanılabilir. Kesinlikle yutulmamalıdır.

Jelle, diş fırçası yardımı ile profesyonel uygulama gerektirmeden bireysel olarak uygulanabilir. Jeli uygulayan çocuğun başında bir yetişkin bulunmalıdır.

Florür Vernik Uygulamasından Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Uygulamadan sonra 30 dakika süre içinde hiçbir şey yiyip-içilmemeli, sonrasında da 4 saat sert ve sıcak yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Florür vernik uygulandığı gün dişler fırçalanmamalı, süt ve süt ürünleri tüketilmemeli, ertesi gün düzenli olarak fırçalanmaya devam edilmelidir. Bu uygulama 6 ayda bir hekim kontrolü ile tekrarlanmalıdır.

           Konularına yer verildi. Diş Hekimi Kadriye BİNİCİ TOPAL'a  bu bilgilendirme sunumu için teşekkür ederiz.

16.09.2019 603

16-09-201916-09-201916-09-201916-09-201916-09-201916-09-201916-09-201916-09-201916-09-201916-09-201916-09-201916-09-201916-09-201916-09-2019